0

Vegetáriánus és Lúgosító étrend

Ön jelenleg itt tartózkodik: Gladiator Life  //  Étrendek
Nyomtatás Megosztás

Vegetáriánus és Lúgosító étrend

1.HETI ÉTREND

HÉTFŐ

Reggeli

Reggeli zöld ital

  • 1 kelkáposzta
  • 1 fej zellerszál
  • 1 citrom
  • 1 marék spenót levél
  • 1 csilipaprika

A kelkáposztát, a zellert és a citromot zöldségcentrifugába tesszük, majd összekeverjük a többi összetevővel, és összeturmixoljuk.

Tízórai

Zöldbanán turmix

  • 1 zöldbanán
  • 1 lime hámozva
  • 10 jégkocka

Mindhármat összeturmixolni.

Ebéd

Paradicsomleves

  • 6 db közepes paradicsom
  • ½ avokadó
  • ¾ csésze kókusz víz (ami a friss kókuszból kifolyik)
  • 1 uborka
  • esetleg Stevia

A paradicsomokat zöldségcentrifugába tesszük, és átpréseljük. A kapott levet turmixgépen összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. Édesen Steviával, fűszeresen pedig bazsalikommal, oregánóval, petrezselyemmel fűszerezzük. (Akinek problémát jelent a kókusz víz beszerzése, az vehet kókusztejport is a bioboltokban. Meg kell nézni az összetevőit, az édesítőszer ne cukor vagy maltodextrin legyen benne, hanem tápióka szirup – és így egy kis kókusztejjel helyettesítheti a kókusz vizet.)

Babfőzelék

  • 0,5 kg bab (vörös vesebab)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • fél zeller gumó
  • 3 szál répa (vagy fehérrépa)
  • 5 babérlevél, őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, himalája só, bors
  • 1 ek. olívaolaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • 1 fél citrom leve

A babot egy éjszakán át tartó áztatás után megfőzzük a babérlevéllel és a köménnyel. A zöldségeket feldaraboljuk, a vöröshagymával olajban megpirítjuk, felengedjük kevés vízzel, és megfőzzük. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, elkeverjük a megfőtt babbal, majd összeforraljuk. Az áttört fokhagymát a főzés végén tesszük az ételbe.

Uzsonna

Paradicsom saláta

  • 4-5 szem paradicsom
  • 1 póréhagyma
  • olíva olaj
  • himalája só
  • friss bazsalikom

A paradicsomot karikára vágjuk, hozzáadjuk a szeletelt póréhagymát, a finomra vágott bazsalikomot, olajjal meglocsoljuk és összekeverjük.

Vacsora

A legfinomabb friss saláta

  • 1 fej saláta
  • néhány levél, vagy kb. ½ más fajta zöld vagy piros saláta
  • 1 kisebb uborka
  • 4 szem friss paradicsom
  • 1 csomag új hagyma (vagy 1-2 szem lila hagyma) és /vagy 1 szál póréhagyma
  • 2 nagyobb piros kaliforniai paprika
  • 2-3 szem retek és/vagy 1 szál jégcsapretek
  • 1 nagyobb fej vagy 2-3 kisebb cékla (lereszelve vagy apróra vágva)
  • 3-4 csipet csíra (lucerna, vörös here, bab vagy vegyes csíra)
  • 3-4 extra szűz olíva olaj
  • 2-3 evőkanál tökmagolaj
  • ¼ lime vagy citrom leve
  • 3 csipet só
  • 2-3 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál tökmag

Vágjuk apróra a zöldségeket, szórjuk rá a sót, a magokat, és locsoljuk meg bőven az olajokkal, kis citromlével. Tönköly pászkát fogyaszthatunk mellé, megkenve bio-margarinnal és csipet sóval.

Megjegyzés: akár 3-4 különféle friss zöldsalátából is készíthetjük, így még ízletesebb lesz.

KEDD

Reggeli

Avokadó turmix

  • 1 avokadó
  • ½ uborka
  • 1 koktélparadicsom
  • 1 lime hámozva
  • 2 csésze friss spenót
  • 2 tk. Szuper Szója csíra
  • egy kis Stevia
  • 6-8 jégkocka

Az összes hozzávalót turmixoljuk össze, amíg sima, krémes nem lesz. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Tehetünk hozzá kókusztejet, őrölt gyömbért. A lime helyett lehet beletenni grapefruitot, vagy citromot.

Tízórai

Tofu rántotta

  • 1 csomag (300 gramm) tofu
  • 1 közepes fej hagyma
  • kurkuma vagy curry vagy pirospaprika
  • olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

Egy közepes fej hagymát felkockázunk, és kevés olajon megfuttatunk. Egy csomag tofut rámorzsolunk, és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Fűszerezzük kurkumával vagy curryval, vagy pirospaprikával (só, bors is lehet benne)

Ebéd

Brokkoli krém leves

  • 1 brokkoli
  • 1 nagyobb krumpli
  • 1 cikk fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 dl 0,1 % tej

A brokkolit rózsáira kell szedni, odatenni annyi vízbe, hogy ellepje. Beletenni a fokhagymát, az apróra vágott krumplit és a kakukkfüvet. Puhára főzni, majd botmixerrel összeturmixolni. Az egészet visszatenni a tűzhelyre, hozzáönteni a tejet, és 2 percig főzni.

Zöldséges köles

  • 2-3 csésze főtt köles
  • 2 paprika
  • 1 cukkíni
  • 1 padlizsán
  • 2 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • babérlevél, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, só

Olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a kockára vágott zöldségeket és fűszereket, megpároljuk, majd hozzáadjuk a kölest, kicsit fedő alatt hagyjuk az ízeket összeérni, majd tálalás előtt hozzáadjuk az áttört fokhagymát.

Uzsonna

Lúgosító csalamádé

  • 1 fej káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • őrölt kömény
  • 1,5 citromleve
  • 1 ek. extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A zöldségeket vékonyra gyaluljuk, és lazán kinyomkodjuk. 5 dl tiszta vízben elkeverjük a citromlevet és az olajat, majd ezt a levet a zöldségekre öntjük. Megszórjuk őrölt köménnyel.

Vacsora

Friss káposztás babsaláta

  • 80 dkg vékonyra vágott fejes káposzta
  • 20 dkg vörös bab (vagy vesebab)
  • 1 póréhagyma
  • olíva olaj
  • himalája só
  • friss citromlé
  • babérlevél

A babot beáztatjuk, majd sóval ízesített, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. A káposztát vékonyra vágjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott pórét, sózzuk, citromlével meglocsoljuk, majd hozzákeverjük a főtt, és kihűtött babot. Olajjal meglocsoljuk és tálaljuk.

SZERDA

Reggeli

Mentás turmix

  • fél uborka
  • 1 lime leve
  • 1 grapefruit leve
  • 1 avokádó
  • 1 csésze friss spenót
  • 1-2 dl kókusz víz
  • 2 tk. Super Szója
  • 2-4 friss mentalevél
  • 14 db jégkocka

A hozzávalókat összeturmixoljuk.

Megjegyzés: A jégkockákat elhagyhatjuk. (Így a turmixot kockákba is fagyaszthatjuk)

Tízórai

Bundás kenyér

  • élesztő nélküli kenyér
  • sárgaborsó, vagy csicseriborsó liszt, vagy szója, avokádó liszt
  • őrölt mustármag, Cayenne-bors, kurkuma, vegamix vagy tetszés szerinti fűszerek
  • olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk, majd olajban kisütjük. A kenyereket vághatjuk rúd, vagy rolád formájúra is.

Ebéd

Lencseleves

  • 3-4 csésze lencse (éjszakára beáztatva)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • vegamix, himalája só, bors, 2 babérlevél

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg a babérlevéllel és a fűszerekkel. Tűzről levéve vegyük ki a babérleveleket, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsünk le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne). Ha szeretnénk a lencsét egészben hagyni, akkor szedjünk ki 1-2 dl-t, és csak turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a levesbe – ez lesz a „habarás”.

Tipp: vörös lencséből is elkészíthetjük, akkor nem kell áztatni a lencsét, és kb. 15 perc alatt megfő

Falafel golyók petrezselymes zöldborsóval

  • 200 gr. Csicseri borsó
  • 800 gr zöldborsó
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 30 gr barna rizs-liszt
  • koriander
  • római kömény
  • petrezselyem zöld
  • himalája só
  • hidegen sajtolt olaj

A csicseri borsót 6-8 órára beáztatjuk, és sózott vízben puhára főzzük. A megfőtt borsót pépesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és fokhagymával, korianderrel, római köménnyel fűszerezzük, egy kevés liszttel formázható masszává gyúrjuk. A masszából kis golyókat formázunk, és forró olajban megsütjük, vagy kiolajozott tepsiben megsütjük. A zöldborsót, kevés olajban erős tűzön üvegesre pároljuk, sózzuk, megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és a Falafel golyókkal tálaljuk

Uzsonna

Sárgarépa turmix

  • 1 csésze sárgarépalé
  • 1 feldarabolt répa
  • 4 jégkocka

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Megszórhatjuk szerecsendióval.

Vacsora

Zöld saláta

  • 1 csomag retek
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej saláta
  • 0,5 dl extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • fél citrom leve
  • bazsalikom, őrölt kömény, turbolya vagy ánizs

Az összetevőket apróra vágjuk, leöntjük olajjal, citromlével, megszórjuk fűszerekkel, jól összekeverjük.

CSÜTÖRTÖK

Reggeli

Nyers zöldség leves

  • 1 uborka felkockázva
  • 1 avokadó felkockázva

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, amíg krémes nem lesz. Mentalevelekkel tálalhatjuk.

Tízórai

Csicseri borsó pogácsa zöldségekkel

  • 400 gr csicseri borsó
  • 600 gr zeller
  • 600 gr brokkoli
  • petrezselyem
  • oliva olaj
  • himalája só

Az éjszakára beáztatott csicseri borsót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Pépesre daráljuk, finomra vágott petrezselyemmel, sóval fűszerezzük, kevés rizslisztet keverünk hozzá és pogácsákat formázunk belőle. Olajozott tepsire tesszük, és sütőben megsütjük. A zellert sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, pépesítjük, olajjal habosra keverjük. A brokkolit rózsáira szedjük, és sós fokhagymás vízben leforrázzuk. A kis fasírtokat a zellerkrémmel és a brokkolival együtt tálaljuk.

Ebéd

Karfiol krém leves

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • vegamix,himalája só, bors, petrezselyem

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a feldarabolt karfiolt, és pároljuk kicsit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg. Tűzről levéve fűszerezzük, majd botmixerrel turmixoljuk össze (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsünk le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne)

Mediterrán ragu

  • kb. 30 dkg sütőtök
  • 1 kis káposzta
  • zöldbab
  • 1 kis padlizsán
  • 1 kis cukkíni
  • 1-2 paprika
  • 2 pritamin paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2,5 dl zöldséglé (vagy vízben főtt vegamix)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • gyömbér, őrölt szerecsendió, só

A pritamin paprikát egészen apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, és egy kis vízzel összeturmixoljuk. A többi zöldségeket feldaraboljuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, a fűszereket, majd a feldarabolt zöldségeket (először a keményebbeket, majd amikor azok félig megpárolódtak, akkor a puhábbakat is). Ha szükséges kevés vizet adunk hozzá. Az összeturmixolt pritamint összekeverjük a zöldség alaplével, és a félkész ragura öntjük. Fedő alatt készre pároljuk. Barna-jázmin-, vagy basmati rizzsel tálaljuk

Uzsonna

Mandulás brokkoli

  • 45 dkg brokkoli
  • 1 kisebb karfiol
  • 1 fej hagyma
  • 5 dkg mandula (natúr, hántolt, szeletelt)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • finomra vágott petrezselyem zöld, borsikafű

A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedve megfőzzük. Az olajat egy vastag falú lábasban felforrósítjuk, beletesszük a finomra vágott hagymát és a mandulát. Kis lángon addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, és a mandula elkezd barnulni, ekkor levesszük a lángról. Mikor kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tört fokhagymát és petrezselymet, végül az egészet ráöntjük a főtt zöldségekre és jól megforgatjuk. Tálalás előtt megszórhatjuk őrölt szezámmaggal.

Vacsora

Friss káposztás bab saláta

  • 80 dkg vékonyra vágott fejes káposzta
  • 20 dkg vörös bab (vagy vese bab)
  • 1 póréhagyma
  • olíva olaj
  • himalája só
  • friss citromlé
  • babérlevél

A babot beáztatjuk, majd sóval ízesítet, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. A káposztát vékonyra vágjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott pórét, sózzuk, citromlével meglocsoljuk, majd hozzákeverjük a főtt és kihűtött babot. Olajjal meglocsoljuk és tálaljuk.

PÉNTEK

Reggeli

Francia zöldségpüré

  • 1 avokadó
  • 2 zellerszár
  • 1 fej római saláta
  • 1 paradicsom (meghámozva)
  • 1 marék spenót
  • 1 uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 ek. olíva olaj
  • (francia) fűszerkeverék (vagy vegamix, bazsalikom, oregánó)

Turmixgépben alacsony fokozaton pürésítjük az alapanyagokat. Ízlés szerint adjuk hozzá az olajat és a fűszereket. Csirákkal megszórva tálaljuk.

Tízórai

Ropogós tofu kocka

  • 15 dkg tofu
  • 25 dkg szezámmag
  • 25 dkg hántolt, őrölt mandula
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • pirospaprika

A tofut kockára vágva beáztatjuk több órára (akár egész éjszakára) a pirospaprikás citromlébe. Egy tálban összekeverjük a szezámmagot és a mandulát, majd hozzáadjuk a pácolt tofukockákat. Kicsit összerázzuk, hogy a magok rátapadjanak. Kevés olajat felforrósítunk, és a kockákat addig sütjük, míg meg nem barnulnak. Sütés közben óvatosan forgassuk a tofut, hogy minél kevesebb mag váljon le róla. Ami mégis leválik, azt sütés után a kockák köré szórhatjuk. Friss salátával, párolt vagy grillezett zöldségekkel, vagy rizskörettel is fogyaszthatjuk

Ebéd

Lencseleves

  • 3-4 csésze lencse (éjszakára beáztatva)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • vegamix,himalája só, bors, 2 babérlevél

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük meg a babérlevéllel és a fűszerekkel. Tűzről levéve vegyük ki a babérleveleket, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsünk le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne). Ha szeretnénk a lencsét egészben hagyni, akkor szedjünk ki 1-2 dl-t, és csak turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a levesbe – ez lesz a „habarás”.

Paradicsomos káposzta

  • 1 közepes fej káposzta
  • 1 fej hagyma
  • kb. 220 gramm paradicsom sűrítmény
  • 2-3 tk. köles liszt
  • himalája só, bors, 1tk. Vegamix, petrezselyem, bazsalikom, vagy oregánó
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá az apróra vágott káposztát, és egy kis vizet, hogy majdnem ellepje és lefedve főzzük meg. Amikor megpuhult, tegyünk hozzá 2 csésze paradicsomsűrítményt, a megmaradt 1 csésze paradicsomsűrítményt keverjük össze egy kis vízzel és a köles liszttel, meg a fűszerekkel, és öntsük hozzá a káposztához, majd főzzük meg.

(Igény szerint lehet még hozzátenni köles lisztet vagy egy kis vizet közben, ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb vagy hígabb legyen)

Uzsonna

Sütőtök leves

  • 1 sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 4-5 ek. hidegen sajtolt (olíva)olaj
  • szerecsendió, borsikafű, őrölt kömény

A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított (élesztőmentes) kenyérkockával tálalhatjuk

Vacsora

Brokkoli fasírt vitamin salátával

  • 600 gr brokkoli
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 120 gr sárgarépa
  • 120 gr zeller
  • 80 gr fejes káposzta
  • 80 gr póréhagyma
  • 120 gr karalábé
  • 80 gr pritamin paprika
  • 120 gr csíra (retek, hagyma, lucerna)
  • 40 gr barnarizs liszt
  • oliva olaj,himalája só

A brokkoli sózott vízben puhára főzzük. Pépesre törjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, szerecsendióval és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Rizslisztet keverünk hozzá, és fasírtot formázunk belőle, majd tepsire tesszük, olajjal finoman meglocsoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk, sózzuk, citromlével ízesítjük és olajjal bekeverjük. Tálaláskor tetejére halmozzuk a csirákat.

SZOMBAT

Reggeli

Sárgarépa turmix

  • 1 csésze sárgarépalé
  • 1 feldarabolt répa
  • 4 jégkocka

Tízórai

Zöldbanán turmix

  • 1 zöldbanán
  • 1 lime hámozva
  • 10 jégkocka

Mindhármat összeturmixolni.

Ebéd

Zöldborsóleves

  • 0,5 kg zöldborsó
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • vegamix, gyömbér, lestyán
  • extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A hagymát és a póréhagymát felkarikázzuk, és olajon megpirítjuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a borsót és a fűszereket, majd készre főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, így krémleves lesz.

Zöldséges köles felfujt

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • 10 dkg zöldborsó
  • 40 dkg köles
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • római kömény, bazsalikom, pirospaprika, só, borsikafű, vegamix

A kölest négyszeres (sós, vegamixes) vízben megfőzzük, hogy kását kapjunk. A brokkoli rózsákra szedjük és a borsóval együtt megpároljuk. A répát és a póréhagymát felkarikázzuk, olajon megpirítjuk, befűszerezzük. Egy tűzálló tálat kikenünk, alulra vékony réteg natúr köles kását öntünk, rá egy réteg borsót teszünk. A többi összetevőt összekeverjük a maradék köleskásával és a tálba öntjük. Sütőben közepes lángon kb. negyed óra alatt átsütjük.

Vacsora

Lilahagyma saláta

  • 4 fej lilahagyma
  • 1 kk. vegamix
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A lilahagymát felkarikázzuk, majd leöntjük az olajból, citromléből vegamixből álló öntettel. Pár órára hidegre tesszük.

Megjegyzés: az erősen citromos öntet elveszi a hagyma csípősségét és illatát.

VASÁRNAP

Reggeli

Cékla turmix

  • fél cékla
  • 1 alma
  • 1 sárgarépa
  • 15 db jégkocka

A hozzávalókat összeturmixoljuk.

Tízórai

Ebéd

Párolt hal (édesvízi) friss salátával

  • hal
  • 2 gerezdfokhagyma
  • kakukkfű
  • fél citromleve
  • 1 uborka,
  • fél fej saláta
  • 2-3 paradicsom
  • 3-4 retek
  • 2 paprika
  • 1 sárgarépa
  • olíva olaj
  • kevés bors, himalája só

A halat megszórjuk apróra vágott fokhagymával, borssal, sóval, kakukkfűvel, és meglocsoljuk a fél citromlevével. Serpenyőben kevés vízzel megpároljuk. A salátához az összetevőket apróra vágjuk, kevés őrölt borssal megszórjuk, teszünk rá olíva olajat, és összekeverjük.

Mandulás köles

  • 1 csésze köles
  • 2 csésze víz, só
  • 1 bögre natúr szójatej
  • ½ vanília rúd
  • hámozott mandula
  • 1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)

A kölest átmossuk és 2 csésze vízben feltesszük főzni, kicsit megsózzuk. Amikor a köles puhulni kezd, akkor hozzáöntjük a szójatejet és a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes folyadékot és kásás legyen. A mandulát ledaráljuk, és amikor hűlni kezd a köles, összekeverjük vele. Hidegen is kitűnő. (utólag is édesíthetjük, ha szükséges)

Uzsonna

Sárgarépa turmix

  • 1 csésze sárgarépalé
  • 1 feldarabolt répa
  • 4 jégkocka

Vacsora

Babcsíra saláta

  • 2 marék friss babcsíra (mungóbab, csírának is hívják)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kisebb uborka

Vékony csíkokra vágjuk a répát és az uborkát, összekeverjük a babcsírával, és már fogyasztható is. Öntetnek tehetünk rá lime-ot vagy citromot, olíva- vagy más olajokat, illetve magvakat is.

Megjegyzés: csírákat javasolt minden salátához hozzátenni, nagyon finomak, táplálóak és nagyon sok energiát kapunk belőlük.

2. HÉT ÉTREND

HÉTFŐ

Reggeli

Brokkoli turmix

  • 1 kisebb brokkoli
  • 1 paradicsom
  • 3-4 salátalevél
  • tisztított víz

Az összetevőket turmixgépben összeturmixolom

Tízórai

Eperturmix

  • 2-3 dl natúr szójatej
  • pár szem friss eper
  • 1-2 szem stevia
  • 5-6 jégkocka

A hozzávalókat összeturmixoljuk, amíg krémessé nem válik. Hozzáadott szójatejjel vagy jégkockával sűrítjük, illetve hígítjuk a turmixot.

Ebéd

Hajdinás karfiolleves

  • 1 fél fej (vagy 1 kisebb fej) karfiol
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 15 dkg hajdina
  • 2 tk. Pirospaprika, 3 tk. Vegamix, 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, a répát karikára vágjuk, majd föltesszük főzni. Kb 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zeller zölddel, vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.

Lencsefőzelék

  • 30-40 dkg lencse (éjszakára beáztatva, de min.2-3 órára beáztatva)
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • 2,5 dl szójatej (vagy kókusztej vagy más gabonatej)
  • 1 tk. köles liszt
  • himalája só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, (őrölt) babérlevél

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és egy kis vizet, amennyi ellepi, főzzük meg. A szójatejbe tegyük bele a köles lisztet és a fűszereket, keverjük össze és öntsük a lencsére. Főzzük pár percig, amíg besűrűsödik. (Igény szerint lehet még hozzáönteni szójatejet vagy köles lisztet is közben, ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb vagy hígabb legyen.

Uzsonna

Hajdinás karfiolleves

  • 1 fél fej (vagy 1 kisebb fej ) karfiol
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 15 dkg hajdina
  • 2 tk. Pirospaprika, 3 tk. Vegamix, 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, a répát karikára vágjuk, majd föltesszük főzni. Kb 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zeller zölddel, vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.

Vacsora

Hagymás vörös bab csípős káposzta salátával

  • 200 gr. vörös hagyma
  • 400 gr vörös bab
  • 800 gr fejes káposzta
  • 80 gr póréhagyma
  • himalája só
  • friss citromlé
  • csípős paprikakrém
  • babérlevél
  • 1-3 gerezd fokhagyma

A vörös babot beáztatjuk, majd sózott, babérlevéllel fűszerezett vízben majdnem puhára főzzük. A vörös hagymát szeletekre vágjuk, és kevés forró olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a babot, a főzőlevével felöntjük, és együtt puhára pároljuk, fűszerezzük a zúzott fokhagymával, ízlés szerint sózzuk. A káposztát vékony metéltre vágjuk, vagy legyaluljuk, hozzáadjuk a vékonyra vágott pórét, sózzuk, olajat, citromlevet és csípős paprikakrémet keverünk hozzá. Együtt tálaljuk

KEDD

Reggeli

Alma turmix

  • 1 alma
  • 2 sárgarépa
  • tisztított víz

Az összetevőket turmixgépen összeturmixoljuk

Tízórai

Bundás kenyér

  • élesztő nélküli kenyér
  • sárgaborsó, vagy csicseriborsó liszt, vagy szója, avokadó liszt
  • őrölt mustármag, Cayenne-bors, kurkuma, vegamix vagy tetszés szerinti fűszerek
  • olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj )

A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk, majd olajban kisütjük. A kenyereket vághatjuk rúd, vagy rolád formájúra is.

Ebéd

Zeller krémleves

  • 1 zeller
  • 1 csomag zeller levél, szerecsendió, borsikafű
  • 4-5 ek. extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A zellert kis darabokra vágjuk, olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Összeturmixoljuk botmixerrel fűszerezzük, 5 percig fűzzük. Élesztőmentes kenyérkockával is tálalhatjuk.

(Tehetünk bele kókusztejből vagy natúr szójatejből és köles lisztből készült habarást)

Párolt hal friss zöldséggel

  • hal
  • 2 gerezdfokhagyma
  • kakukkfű
  • fél citromleve
  • 1 uborka
  • fél fej saláta
  • 2-3 paradicsom
  • 3-4 retek
  • 2 paprika
  • 1 sárgarépa
  • olíva olaj
  • kevés bors,himalája só

A halat megszórom apróra vágott fokhagymával, borssal, sóval, kakukkfűvel, és meglocsolom a fél citromlevével. Serpenyőben kevés vízzel megpárolom. A salátához az összetevőket apróra vágom, kevés őrölt borssal megszórom, teszek rá olívaolajat, és összekeverem.

Uzsonna

Mákos köles

  • 1 csésze köles
  • 3 csésze natúr szójatej (vagy kókusztej, vagy más gabonatej)
  • ½ vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
  • darált mák
  • cikória lapú édesítőszer vagy méz
  • himalája só, fahéj

A kölest átmossuk, és a 3 csésze szójatejben feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Hozzátesszük a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, és az édesítőt vagy a kevés mézet. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet és kásás legyen. Amikor hűlni kezd a köles, belekeverjük a „cukros” mákot (vagy a mézzel elkevert mákot), ízlés szerinti mennyiségben.

Vacsora

Sült padlizsánszeletek, kecskesajttal

  • 1 padlizsán meghámozva, fél centis szeletekre felvágva
  • 5 ek. liszt (tönköly, len, szezám őrlemény)
  • 1tk. himalája só
  • 1 tk. oregánó
  • 1tk. fokhagymapor
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 dl. olíva olaj

A padlizsán szeleteket sózzuk, és állni hagyjuk 20 percig. A lisztet a fűszerekkel összekeverjük, majd a lecsorgatott padlizsán szeleteket megforgatjuk benne. Olajjal bekent sütőlapra tesszük, majd 15 perc sütés után megforgatjuk, megszórjuk a reszelt kecskesajttal, és még tovább pirítjuk 15 percig

SZERDA

Reggeli

Uborka turmix

  • 1 kisebb uborka
  • kevés brokkoli
  • 1 paradicsom
  • tisztított víz

Az összetevőket turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk

Tízórai

Párolt cukkíni tofuval

  • 1 cukkíni
  • 1 csészényi darált magvak összekeverve (szezámmag, tökmag, fenyőmag, napraforgómag)
  • 6-8 ek. köles vagy tönkölyliszt
  • Himalája só tetszés szerint
  • 1 dl olíva olaj
  • 1 dl tetszőleges öntet

Ebéd

Karfiol leves

  • 1 fej karfiol megtisztítva és felaprítva
  • 1 db zeller felaprítva
  • 1 fej vörös hagyma felaprítva
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 4 dl zöldség leves
  • 3 dl kókusz vagy mandulatej
  • himalája só, szerecsendió és őrölt bors a fűszerezéshez
  • pirított fenyőmag

Egy lábasban megfuttatjuk olajon a hagymát, majd a zeller és a karfiol puhára párolása után a zöldség levest, és a mandula vagy kókusztejet beletesszük, és tetszés szerint fűszerezzük. Ha nem elég krémes valakinek, turmixolhatja. Tálaláskor kevés pirított fenyőmag ajánlott

Sütőzacskós csirkemell filé zöldséges basmati rizzsel

  • adagonként egy csirkemell filé
  • csésze olíva olaj vagy szója olaj
  • ½ csésze szezámmag
  • vegyes zöldség párolva (borsó, répa, zeller, cukkíni, avokadó)
  • 20 dkg basmati rizs
  • 2-3 gerezd tört fokhagyma
  • 1 ek. mustár
  • 1 db sütőzacskó

A csirke mellett fűszerekkel egy evőkanál olívával, mustárral, fokhagymával bekenjük, sütőben 180 fokon megsütjük. A vegyes zöldségeket csak gyengén pároljuk, majd keverjük össze a megpárolt rizzsel.

Vacsora

Spenótos penne

  • 80 dkg teljes kiőrlésű penne tészta
  • 20 dkg spenót
  • 1 fej vörös hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze olíva olaj, szója vagy szezámmag olaj
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • himalája só
  • szerecsendió, őrölt bors

A spenótot leforrázva a hagymákkal megpároljuk, fűszerezzük. Tésztát kifőzve kevés olívával elkeverjük. Tálaláskor tesszük rá a reszelt sajtot.

CSÜTÖRTÖK

Reggeli

Avokadó turmix

  • 1 avokadó
  • ½ uborka
  • 1 koktélparadicsom
  • 1 lime hámozva
  • 2 csésze friss spenót
  • 2 tk. Szuper Szója csíra
  • egy kis Stevia
  • 6-8 jégkocka

Az összes hozzávalót turmixoljuk össze, amíg sima, krémes nem lesz. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Tehetünk hozzá kókusztejet, őrölt gyömbért. A lime helyett lehet beletenni grapefruitot, vagy citromot.

Tízórai

Vegyes friss gyümölcssaláta

  • citrom vagy lime
  • kókusz,
  • zöld banán
  • avokadó
  • nektarin
  • grapefruit
  • szilva
  • meggy
  • cseresznye
  • fekete ribizli
  • datolya

Az összetevőket turmixgépben összeturmixoljuk

Ebéd

Friss tormakrém leves

  • 1 fej karfiol (feldarabolva)
  • 2 csésze víz (4 dl)
  • 2 csésze zöldséglé (vízben főtt vegamix)
  • 2 csésze friss torma feldarabolva
  • 1 csésze zeller darabkák
  • 1 csésze brokkoli darabkák
  • 4 szál új hagyma
  • ¼ csésze extra szűz olíva olaj
  • himalája só

Vizet forralunk, a tűzről levéve beletesszük a karfiolt, hogy ellepje, és hagyjuk állni 5 percig. Majd kivesszük a vízből, és a zöldéglével turmixoljuk krémesre. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és a vizet, és turmixoljuk az egészet megfelelő állagúra

Kókuszbundában párolt tengeri halfilé friss salátával

  • 80 dkg halfilé (ha lehet, friss halfiléből készüljön)
  • 1 csomag kókusz reszelék
  • 1 csésze olíva olaj
  • 3 kanál tönkölyliszt
  • 2 db tojás
  • himalája só
  • 1 db fejes saláta
  • 1db kígyó uborka
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csésze olíva bogyó magvazott
  • 4 db paradicsom
  • 1 db lime

A halfiléket enyhén sózzuk, lisztbe, tojásba majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Olajban hirtelen pirítjuk pár percig, majd sütőbe tesszük egy fél órára. A friss zöldségeket összevágjuk, lime levével meglocsoljuk és kevés olívával nyakon öntjük

Uzsonna

Fahéjas kókuszos köles

  • 1 csésze köles
  • 3 csésze kókusztej vagy más gabonatej
  • ½ vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
  • kókusz reszelék
  • 1-2 szem stevia (vagy késhegynyi ha por alakban van)
  • himalája só, fahéj

A kölest átmossuk, és a 3 csésze kókusztejben feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Hozzátesszük a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, a fahéjat és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet, és kásás legyen. Amikor hűlni kezd a köles, belekeverjük a kókuszreszeléket, ízlés szerinti mennyiségben (utólag is édesíthetjük, ha szükséges).

Megjegyzés: kókuszgolyókat is készíthetünk, ha a meleg kölesből, miután összekevertük a kókusszal – kis golyókat formálunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékben vagy darált mandulában, dióban, majd hagyjuk kihűlni

Vacsora

Brokkolis gezemice

  • 1 nagy fej brokkoli megtisztítva, apróra darabolva
  • 2 db paradicsom
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg főtt köles
  • zeller apróra vágva
  • 1 db avokadó
  • 2 gerezd fokhagyma megtörve
  • olíva olaj
  • lime

A zöldségeket lassú tűzön félpuhára pároljuk. A főtt kölessel a paprikát, hagymákat, avokadót és a megpárolt zöldségeket összeboronáljuk, és sütőben még rápiríthatunk tetszés szerint, a lime levével és olívával csorgatjuk meg.

PÉNTEK

Reggeli

Reggeli zöld ital turmix

  • 1 kelkáposzta
  • 1 fej zellerszál
  • 1 citrom
  • 1 marék spenót levél
  • 1 csilipaprika

Tízórai

Reggeli zöld ital turmix

  • 1 kelkáposzta
  • 1 fej zellerszál
  • 1 citrom
  • 1 marék spenót levél
  • 1 csilipaprika

Ebéd

Céklaleves

  • 2 db cékla
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • 2 db szegfűszeg
  • őrölt kömény,himalája só, bors

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a kis kockára vágott céklát, és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg a fűszerekkel. Összeturmixolhatjuk. Citromlevet és reszelt tormát tehetünk bele tálalás előtt

Magyaros köles fasírt káposztával

  • 400 gr köles
  • 120 gr vörös hagyma
  • 800 gr fejes káposzta
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • kömény
  • olaj, himalája só

A kölest egy lábasban szárazon megpirítjuk, majd másfélszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük, megfőzzük, majd lefedjük, és 10 percig duzzasztjuk. A vörös hagyma egy részét finomra vágjuk és kevés olajon aranysárgára pirítjuk. A tűzről levesszük. Hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük és a tűzre visszatéve beforraljuk. A megduzzasztott köleshez keverjük a pörköltalapot, fűszerezzük fokhagymával, őrölt köménnyel, szükség esetén sózzuk. A masszát alaposan összekeverjük, majd gombócokat formázunk belőle, melyeket kevés forró olajban megsütünk, vagy a sütőben átsütjük. A másik adag vöröshagymát szeletekre vágjuk, kevés olajban arany barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott káposztát, sózzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, kevés citromlével ízesítjük és puhára pároljuk. Kis fasírtgolyókat a káposztával együtt tálaljuk.

Uzsonna

Tofu rizottó

  • 1 csomag tofu
  • sárgarépa kockára vágva, megpárolva
  • 2 csésze zöldborsó
  • 25 dkg basmati rizs vagy barna rizs
  • 1 csésze olíva olaj
  • 1 csésze mentalevél tea, amit a rizs párolásához kell használni
  • 20 dkg reszelt parmezán

A tofut kockára vágjuk, és olíva olajon sütjük addig, míg egy kis szint nem kap. A párolt rizst, amelyre a menta teát is ráöntöttük, elkeverjük a párolt zöldségekkel. Óvatosan az egészet összekeverjük, hogy nem törjön. Tálaláskor reszelt parmezánt szórunk rá.

Vacsora

Kapros-káposztás uborka saláta

  • káposzta, uborka
  • kapor, őrölt kömény, fokhagyma
  • extra szűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

Az olajat összekeverjük az áttört fokhagymával, a kaporral és a köménnyel, majd az uborkát és a káposztát feldaraboljuk. Az egészet leöntjük az elkészített salátalével.

SZOMBAT

Reggeli

Padlizsánkrém pirítóssal

  • 2 db tisztított padlizsán
  • 4 kanál olíva olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db piros kaliforniai paprika
  • himalája só, őrölt bors
  • 1 kk. mustár
  • kevés őrölt szerecsendió

A padlizsánt megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és beteszzük a sütőbe párolódni. Ha kész, leturmixoljuk krémesre a fűszerekkel. Tetszés szerint még egy ½ dl tejszínnel lehet lazítani. Pirítósnak köles kenyeret, tönkölykenyeret, magvas kenyeret használjunk.

Tízórai

Sárgarépa turmix

  • 1 csésze sárgarépalé
  • 1 feldarabolt répa
  • 4 jégkocka

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Megszórhatjuk szerecsendióval.

Ebéd

Káposzta leves

  • 1 kisebb fej káposzta
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy 2 db póréhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej zeller
  • 1-2 db cukkíni
  • 2 db fehér édes paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 csomag friss petrezselyem
  • 1 bazsalikom, himalája só

Két liter vizet forralunk, és egyszerre beleöntjük a megtisztított és szeletelt, aprított zöldségeket. Ismételten felforraljuk, amikor a zöldségek megpuhultak a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. Utána kis sóval, vagy sótlanul bazsalikommal és összevágott petrezselyem zölddel ízesítjük.

Rakott tál

  • 2 fej saláta levele
  • 30-40 dkg penne tészta megfőzve
  • 2 db tisztított vékonyra szeletelt megpárolt cukkíni
  • 1 nagy póréhagyma szeletelve
  • 1 fej közepesre főtt brokkoli
  • olajon kicsit átsütött füstölt lazac vagy alaszkai tőkehal filé
  • 3 dl kapros, snidlinges tejfölös öntet
  • himalája só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

Kiolajozott tepsibe lerakjuk a salátát, rá a párolt cukkínit, főtt tésztát, póréhagymát, aztán jön a füstölt sült hal, rá pedig az ízlésesen szétfejtett brokkoli. Az öntetet kb. 8-10 perc sütés után zúdítsuk csak rá, és nem süssük tovább még 25 percnél.

Uzsonna

Édes rizskocka

  • 30 dkg barna rizs
  • 20 dkg sütőtök
  • 15 dkg áztatott mazsola
  • 4 dl rizstej
  • méz, fahéj,
  • vaníliarúd

A barna riszt éjszakára beáztatjuk, másnap feltesszük főni a rizstejben – és belerakunk egy kis darab vanília rudat is. Amikor a rizs már majdnem elfőtte a levét, vizet öntünk rá, amit addig adagolunk folyamatosan, míg a rizs meg nem puhul. Ekkor levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vanília rudat, majd hozzákeverjük az apróra vágott sütőtököt, ízlés szerinti mennyiségű mézet, a beáztatott mazsolát és egy kevés fahéjat. Kikent tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Felkockázva, esetleg valamilyen édes öntettel tálaljuk.

Vacsora

Tofu rizottó

  • 1 csomag tofu
  • sárgarépa kockára vágva, megpárolva
  • 2 csésze zöldborsó
  • 25 dkg basmati rizs vagy barna rizs
  • 1 csésze olíva olaj
  • 1 csésze mentalevél tea, amit a rizs párolásához kell használni
  • 20 dkg reszelt parmezán

A tofut kockára vágjuk, és olíva olajon sütjük addig, míg egy kis szint nem kap. A párolt rizst, amelyre a menta teát is ráöntöttük, elkeverjük a párolt zöldségekkel. Óvatosan az egészet összekeverjük, hogy nem törjön. Tálaláskor reszelt parmezánt szórunk rá.

VASÁRNAP

Reggeli

Francia zöldségpüré

  • 1 avokadó
  • 2 zellerszár
  • 1 fej római saláta
  • 1 paradicsom (meghámozva)
  • 1 marék spenót
  • 1 uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 ek. olíva olaj
  • (francia)fűszerkeverék (vagy vegamix, bazsalikom, oregánó)

Pürésítjük alacsony fokozaton turmixgépben az alapanyagokat. Ízlés szerint adjuk hozzá az olajat és a fűszereket. Csirákkal megszórva tálaljuk.

Tízórai

Gyümölcs turmix

  • zöld banán
  • meggy
  • lime
  • 5-6 jégkocka

Az alapanyagokat turmixgépben összeturmixoljuk

Ebéd

Sütőtök leves

  • 1 sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 4-5 ek. hidegen sajtolt (olíva)olaj
  • szerecsendió, borsikafű, őrölt kömény

A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított (élesztőmentes) kenyérkockával tálalhatjuk

Zöldborsó főzelék

  • 30-40 dkg zöldborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
  • 2,5 dl natúr szójatej (vagy kókusztej vagy más gabonatej)
  • 1 tk. köles liszt
  • himalája só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, majoránna vagy lestyán, csipet őrölt kemény

A hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a borsót és a répát egy kis vízzel, hogy ellepje és főzzük meg.

A szójatejbe tegyük bele a köles lisztet és a fűszereket, keverjük össze és öntsük rá a borsóra. Főzzük pár percig, amíg besűrűsödik (Igény szerint lehet még hozzáönteni szója tejet vagy köles lisztet is közben, ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb vagy hígabb legyen)

Uzsonna

Sütőtök leves

  • 1 sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 4-5 ek. hidegen sajtolt (olíva)olaj
  • szerecsendió, borsikafű, őrölt kömény

A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított (élesztőmentes) kenyérkockával tálalhatjuk

Vacsora

Paradicsomsaláta

  • 4-5 szem paradicsom
  • 1 póréhagyma
  • olíva olaj
  • himalája só
  • friss bazsalikom

A paradicsomot karikákra vágjuk, hozzáadjuk a szeletelt póréhagymát, a finomra vágott bazsalikomot, olajjal meglocsoljuk és összekeverjük

Ezzel az étrenddel kellőképpen ki tudjátok a szervezeteteket lúgosítani és be tudtok szálkásodni!Ezt akár egy hosszú távú állóképességi verseny előtt is érdemes végig csinálni!

Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban!
Bodnár Ákos