0

A BCAA

Ön jelenleg itt tartózkodik: Gladiator Life  //  Hírek
Nyomtatás Megosztás

A BCAA

Az előző cikkemben egy fontos és szinte nélkülözhetetlen aminosavról írtam nektek, és ebben az írásomban szintén egy fontos anyagot fogok nektek bemutatni, és ez pedig a BCAA lesz.

Mit érdemes tudni a BCAA-ról???

Ez egy elágazó láncú aminosav. Ezek a láncok 3 elemből épülnek fel:
-Leucin
-Izoleucin
-Valin

Ez a 3 elem rendkívül erős antikatabolikus hatású, azaz izom leépülést megakadályozó, és ráadásul még az izom fejlődésében is nagy szerepet tölt be. Ugye az világos, hogy izmaink aminosavakból épülnek fel. Ezért, ha az a célunk, hogy fejlődjünk és szép nagy, kerek izmaink legyenek – akkor ezeket az anyagokat bőségesen kell bevinni a szervezetünkbe. Ráadásul az izmaink jelentős hányadát a BCAA aminosav teszi ki.
Amikor fizikai aktivitás éri az izmainkat akkor, a leucin szint jelentősen elkezd csökkenni. Ha nem pótoljuk vagy már edzés közben, vagy az edzés után közvetlenül, akkor testünk kénytelen lesz valahonnan ezt saját maga megoldani. Ez pedig egyet fog jelenteni azzal, hogy a saját raktárait fogja felélni, és onnan fogja a hiánypótlást megcsinálni. Ugye ezt ti sem akarjátok, hiszen akkor azt, amiért olyan keményen dolgoztok edzés közben – nemhogy el sem éritek, de ráadásul még egyre távolabb fogtok kerülni tőle.

Ez az aminosav esszenciális, azaz a szervezet nem képes előállítani, így csak külső forrásból tudjátok ennek a pótlását megoldani. A vegyes és tápanyagban gazdag étkezés nagyon jó erre, viszont a mai ételek tápanyag tartalmát megvizsgálva érdemes akár táplálék kiegészítő formájában bevinnetek.

Használata:
Naponta akár többször is fogyaszthatod!
A leghatékonyabb edzés előtt, közben vagy után, de akkor is érdemes, amikor a nap többi szakaszában nem volt időd vagy lehetőséged más fajta tápanyaghoz juttatnod a testedet.

A következő alkalommal folytatom a tápanyagok bemutatását! Addig is látogassatok el a Street Workout Gladiators oldalra, ahol sok hasznos edzéssel és táplálkozással kapcsolatos információt találtok.

Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban!
Bodnár Gladiator Ákos